Bokningstips för billiga resor
Här kommer några enkla tips om hur du hittar billiga resor på nätet. Följ dessa råd och få pengar över till annat!
Boka flygresan i tid
Flygresor är generellt sett billigare ju tidigare du är att boka. Det finns undersökningar som visar att priset är som lägst sex veckor före avresa, men denna tumregel stämmer troligtvis endast med olika flygbolag som har en tydlig lågprisinriktning. Det finns givetvis undantag som svårfyllda avgångar samt olika sista minuten erbjudanden och kampanjer som kan medföra ett lågt pris nära inpå avgång. Vi rekommenderar att du under alla omständigheter bokar din flygresa allra senast 5 dagar före avgång, för sedan blir priserna ofta väldigt höga.
Hotell är ofta billiga på helgerna
Många hotell, speciellt i storstäder, har låga priser på helgen när de har dålig beläggning på grund av få affärsresenärer inbokade. Hotell i närheten av stora turistattraktioner kan däremot tvärtom hålla mycket lägre priser på vardagar än under veckoslut.
Undvik vissa veckodagar
I samband med helgerna är det många som passar på att resa iväg eller åka hem, så därför kostar det ofta lite extra med utresa på fredagar och hemresa söndagar.
Var flexibel
Se efter vad priset är några dagar före, respektive efter det tänkta resdatumet, då riset kan variera mycket mycket från dag till dag. Hos resebolagen finns det ofta en funktion för detta ändamål, där man bockar för en ruta, för att automatiskt se den typen av sökresultat.
Transfer från flygplatsen
Se till att tänka på kostnaden för resan mellan flygplatsen och ditt hotell. Såväl här som i utlandet så finns det oseriösa taxibilar med ockerpriser. Ett tryggt och praktiskt alternativ kan vara att boka transporten, tur och retur, i förväg. När du bokar hos Resorthoppa får du veta exakt vad det kommer att kosta och du kan välja att åka billigt i en delad transferbuss eller lite dyrare i en egen bil om du föredrar det.
Kolla lågprisflygbolagen
När det gäller lågprisflygbolag så kommer deras resultat inte alltid upp i sökmotorer. Se därför efter vad det kostar direkt på deras hemsidor. Tänk på att t.e.x. Ryanair tar ut höga avgifter för incheckat bagage och kortbetalning, samt ofta flyger till/från mindre och avlägset belägna flygplatser vilket kan medföra högre kostnader för transfer.
Boka på internet
När du bokar på internet så garantgeras du som regel det lägsta priset för resan, och du slipper du den bokningsavgift som ofta annars tas ut. Betala även online vid bokning så tillkommer inga fakturaavgifter. Kom ihåg att det ofta ingår en reseförsäkring med olycksfall- och avbeställningsskydd när du betalar minst halva resan med betal- eller kreditkort.
Större flygplatser pressar priserna
Det lönar sig ofta att resa från stora flygplatser där det är större utbud och konkurrens, som t.e.x. Arlanda och Landvetter.
Undvik skolloven
Priserna är ofta extra höga när skolorna har lov; sportlovet, påsken, sommarlovet (speciellt de första veckorna, samt industrisemestern), samt dagarna kring jul och nyår. Ska du resa långt kan det här vara en idé att tilla på utländska flygbolag som inte har lov samma tider som vi i Sverige. Exempelvis börjar det svenska sommarlovet tidigare än i många andra länder.
Res inte under högsäsong
När det gäller charterresor till destinationer där klimatet spelar in, så går det ofta att fynda resor precis i början och slutet av en säsong. Resor till Grekland är t.e.x. är ofta mycket billiga precis i början av säsongen (april-maj) och i slutet av den (sep-nov). Många tycker att det är en fördel att komma iväg tidigt på säsongen när de bofasta ofta är utvilade och därmed mer glada och positiva till turisterna.
Hoppas att dessa råd kan komma till nytta när du ska boka din resa!
/Billiga Resor|.se|
Att spara på plats
Sånt som kan vara bra att tänka på när du anlänt.
Telefon och surf
Kostnaden för telefonsamtal är sällan ett problem då man vanligtvis får ett sms med uppgifter om kostnaden vid ankomst. Tänk dock på att kostaden för att t.ex. titta på film och lyssna på musik kan bli mycket stor i vissa länder.
Särskilt viktigt att tänka på är att om du har en s.k. smartphone så kan den vara uppkopplad mot internet trots att du inte gör något aktivt. Det kan därför vara en god idé att ställa in så att uppdateringar endast hämtas via wifi, samt att du stänger av synkroniseringar (som t.ex. kollar e-post med korta mellanrum). Ett tips är att köpa ett lokalt kontantkort för surf på plats för att använda när du inte har tillgång till trådlöst nätverk.
Från 1 juli, 2014 gäller eurotaxan för alla länder inom EU. Den innebär att minutkostnaden får vara max 2,13 kr för att ringa, eller 0,56 kr för att ta emot samtal, samt max 2,24 kr/mb för att surfa.
Att ta ut pengar
Bankomater utomlands frågar ibland om du vill ta ut pengarna i svenska kronor eller i den lokala valutan. Välj då alltid den lokala valutan för att få den bästa växlingskursen. Vissa bankomater upplyser även om en särskild uttagsavgift och då kan du välja att avbryta uttaget för att inte behöva betala avgift både till din svenska bank samt till det företag som äger bankomaten.